pühapäev, 6. detsember 2009

Soome Vabariigi Aastapäeva auks soomepärane õhtusöök


Menüüs olid:
"silakkalaatikko" ehk räimevorm ja "lapinjuusto" murakamoosiga ning Runebergi koogid.


"Silakkalaatikko"Vaja läheb:
0,5 kilo räimi
1 kilo kartuleid
1 sibul
7 dl piima
3 muna
soola, pipart, tilli
võid
Valmistamine:
Lõika kartulid õhukesteks viiludeks, pane vormi vaheldumisi räimega.
Peale vala muna-piimasegu.
Küpseta ahjus umbes 1 tund.

"Runebergin tortut" Runebergi koogid/muffinid
Runebergi koogid on nime saanud soome rahvusluuletaja Johan Ludvig Runebergi järgi. Legend räägib, et Runebergi pere, kus kasvas kaheksa last, pidi aeg-ajalt kitsalt läbi ajama. Luuletaja naine tahtis aga kehvadest aegadest hoolimata armastatud mehele midagi maitsvat pakkuda. Et jahu nappis, lisas ta sellele köögikappidest leitud saia-, küpsise ja leivapuru ning üllatas abikaasat hommikulauas koogikestega.
Eriti populaarsed on koogid 5. veebruaril, luuletaja sünnipäeva, kui tähistatakse Runebergi päeva. Siis on traditsioonilised koogid müügil kohvikutes ja kauplustes ning neid küpsetatakse ka kodudes.
Vaja läheb:
1 muna
1 dl suhkrut
1 dl rõõska koort
125 g võid
1 dl jahvatatud mandleid
1 dl piparkoogipuru
2 dl riivsaia
1 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
Kaunistuseks moosi.

Valmistamine:
Vahusta muna ja suhkur. Lisa rõõsk koor ja sulatatud või. Sega kuivained ja küpsetuspulber ning lisa taignale. Küpseta 200 kraadises ahjus umbes 15-20 minutit. Tõsta igale koogile pisut moosi.
Meie kasutasime jõhvikpürees pirniviile.

"Lapinjuusto" murakamoosiga
Vaja läheb:
Lapi juustu
murakomoosi

Lõika juust väikesteks tükkides ja pane väikestesse vormidesse. Hoia ahjus paar minutit. Lisa murakamoos ja hoia veel paar minutit ahjus.







1 kommentaar:

  1. Vau, väga tubli. Head Soome Vabariigi aastapäeva! H

    VastaKustuta