kolmapäev, 15. detsember 2010

III advent







III advendi menüüs olid:
Kodune kartulisalat
Porgandipirukad
Vaja läheb:
1 kg pärmi-lehttainast
Täidisele:
500 g riivitud porgandeid
2 muna
1 sibul
3 cm pikkune jupp ingverit
100 g võid
muskaatpähklit, tilli, pipart, soola
1 munakollane pintseldamiseks
Valmistamine:
Haki ingver ja sibul peeneks ning pruunista 50 g sulatatud võis. Lisa riivitud porgandid ja pruunista veidi. Lisa ülejäänud või ja hauta porgandeid umbes 5 min. Võta pann tulelt. Riivi pannile muskaatpähklit ja löö juurde toored munad. Maitsest sola, pipra ja hakitud tilliga. Sega korralikult läbi.
Rulli tainas õhukeseks ja vajuta kruusiga umbes 10-cm ringid. Aseta ringide keskele täidis ja suru tainas külgedelt tihkelt kinni nagu ümbrik. Pintselda pirukaid munakollasega ja torka kahvliga augud sisse.
Küpseta 200*C juures umbes 10 min., kuni pirukate pind on kaunilt kuldne.

Valge šokolaadi kook jõhvikatega
Vaja läheb põhjale:
270-300 g piparkooke
110 g võid
täidisele:
6 zelatiinilehte
2 sl kuuma vett
2 dl 35% rõõska koort
200 g valget šokolaadi
0,75 dl suhkrut
400 g kohupiima
Kaunistamiseks: 5 dl külmutatud jõhvikaid
Valmistamine:
Purusta piparkoogid ja sega sulatatud võiga. Suru 26 cm läbimõõduga vormi põhja küpsetuspaberile. Pane täidise valmistamise ajaks külmkappi. Täidise komponendid tõsta juba eelnevalt külmkapist välja, et need oleksid koogi valmistamise ajaks toasoojad. Leota zelatiinilehed külmas vees. Vahusta koor, sulata šokolaad, jahuta pisut ja sega vahukoorega. Lisa kohupiim ja suhkur.
Pigista zelatiinilehed kuivaks ning sulata kuumas vees. Vala peene nirena šokolaadivahu hulka. Sega hoolikalt. Tõsta täidis põhjale ning jäta ööseks külmkappi tarduma.
Laota külmunud marjad koogile.

1 kommentaar: