laupäev, 3. oktoober 2009

Borš

Kõigepealt tuleb teha lihapuljong.

Vaja läheb:
1 kg veiseliha (rinda või kooti)
4 l vett
5 loorberilehte
1 sl meresoola
3 tera nelki
sibulat
porgandit
küüslauku
100 g musti ploome

Valmistamine
Pane puhastatud veiselihatükk tervena potti. Vala peale külm vesi ja lase keema minna. Korja vaht ära, keeda veel umbes tund. Kui liha enam vahtu välja ei aja, lisa sibul, porgand, küüslauk ning ülejäänud ained. Pane kaas peale ja keeda vaiksel tulel kaks tundi või seni, kuni liha on pehme. Tõsta liha välja ja lõika kuubikuteks. Alles siis, kui puljong on valmis, saab asuda valmistama boršši ennast.

Vaja läheb:
3 l lihapuljongit
30 g rafinerimata päevalilleõli
200 g sibulat
300 g porganit
2 sl tomatipastat
300 g kartulikuubikuid
500 g keedetud peeti
300 g peakapsast
lihakuubikuid
30 % äädikat
soola, suhkrut
värskelt jahvatatud musta pipart
5-6 hakitud küüslauguküünt

Valmistamine:
Lõika sibulast poolrõngad, riivi eraldi porgand ja keedetud peet. Lõika kartul keskmisteks kuubikuteks ja kapsas peenikesteks ribadeks. Prae sibul ja porgand päevalilleõli ja tomatipastaga, kuni need on peaaegu valmis. Pane sibul ja porgand kuuma puljongisse ja keeda 6 minutit. Lisa kartulikuubikud ja keeda 10 minutit. Lisa riivitud peet ja kapsas ning keeda veel 5 minutit.
Lisa ettevalmistatud liha. Maitsesta soola, suhkru ja äädikaga. Lisa värskelt jahvatatud must pipar ja hakitud küüslauk.

Serveeri koos vahustatud hapukoore ja värskete ürtidega.

Allikas: "Vene köögi eripära Eesti moodi"

3 kommentaari:

  1. Vääga huvitav blogi,kenasti ära toodud viited algallikatele.Head isu!

    VastaKustuta
  2. Sõrnikud paistavad isuäratavad.

    VastaKustuta
  3. Kas kellad valed?

    VastaKustuta