Jõuludeks oleme teinud oma perele ikka söödavaid kingitusi. Tavapäraseks kingituseks on isetehtud pasteet. Sel aastal tegime lisaks veel jõulumandleid ja šokolaadi puuviljade ja pähklitega.
Pasteedi retsept on siin.
Jõulumandlid
Vaja läheb:
100 g mandleid
2 sl fariinisuhkrut
2 tl kaneeli
0,5 tl vanillsuhkrut
teelusikaotsaga ingverit, jahvatatud musta pipart
5 nelgi õiepunga
Valmistamine:
Rösti mandleid 180-kraadises ahjus umbes 10 minutit. Pane paksupõhjalisse potti fariinisuhkur. Purusta uhmris nelgi õiepungad ning lisa vanillsuhkur, kanell, ingver ja must pipar. Kalla maitseainesegu fariinisuhkru hulka. Suhkrut ei tohi kuumutada täieliku sulamiseni. Esimeste sulamismärkide ilmnemisel tuleb suhkru hulka kallata mandlid, sega seni, kuni suhkur kuhjub mandlite ümber ning kallata need siis küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile jahtuma.
Allikas: Maitseelamused tervise heaks
Šokolaad pähklite ja puuviljadega
Vaja läheb:
200 g tumedat 70% kakaosisaldusega šokolaadi
100 g pähkleid (nt sarapuu-, kreekapähklid)
100 g kuivatatud puuvilju (kirsid, aprikoosid, viigmarjad, rosinad, ploomid)
Valmistamine:
Purusta pähklid ja tükelda kuivatatud puuviljad. Sulata šokolaad vesivannis ning sega hakitud puuviljade ja pähklitega. Laota segu küpsetuspaberile siledaks plaadiks. Lase taheneda ja seejärel lõika või murra parajateks paladeks.
Allikas: Kodu ja aed jõulualbum aastast 2009
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar